manedens_farge

Månedens statsviter januar II: Ranveig Drolsum Flaten

Ranveig Drolsum Flaten har jobbet i Finansdepartementet siden juli, men det føles mye lenger. Grunnen til det er at det har vært en bratt læringskurve.

”Jeg ble kasta ut i det, men har fått god oppfølging underveis. Det synes jeg er en fin ting” sier Flaten.

Etter å ha levert masteroppgaven i statsvitenskap ved UiO i mai, var tiden inne for å tre inn i arbeidslivet. Flaten sikret seg en jobb i et av departementene, noe som er ettertraktet blant mange statsvitere.

Ansetter ofte nyutdannede
”De ansetter ofte nyutdannede i finansavdelingen, så det kan nesten være en fordel å være fersk. Dessuten tror jeg at de likte fagbakgrunnen min, at jeg hadde både samfunnsøkonomi og statsvitenskap. Jeg skilte meg nok litt ut sånn sett” sier Flaten.

I tillegg har Flaten vært aktiv utenfor studiene, både i ISFiT og Røde Kors Ungdom, samt studentforeninger på UiO. Ifølge Flaten var det ikke nødvendigvis de konkrete erfaringene som var sentrale, men at hun viste at hun kunne balansere en travel studiehverdag med en aktiv fritid.

Tett på kulturdepartementet
Flaten jobber som saksbehandler i finansavdelingen, en av seks fagavdelinger i Finansdepartementet. Ifølge Flaten er dette kanskje den mest relevante avdelingen for statsvitere, og her jobber det en god blanding av statsvitere, samfunnsøkonomer og siviløkonomer.

”Jeg jobber med saker under kulturdepartementet, og har mye kontakt med dem. Det går mange eposter og telefoner frem og tilbake” forteller Flaten.

Flaten forteller også at hun trives med en hektisk arbeidshverdag.

”Man kommer på jobb, og vet ikke helt hvordan dagen blir. Det synes jeg er gøy. Det dukker ofte opp saker jeg må håndtere raskt. Jeg må hele tiden tenke: hva må gjøres nå, og hva kan jeg vente litt med?”

Dessuten setter Flaten pris på at jobben er variert, og at hun har flere konkrete og mer begrensede arbeidsoppgaver.

”Det er kanskje den største forskjellen fra studiene, da jeg satt veldig mye med en ting over lengre tid” sier Flaten.

Sikret seg speed-intervju
Flaten forteller at arbeidslivsdagen kan være et nyttig verktøy for studenter som ønsker seg jobb.

”Jeg anbefaler å bruke arbeidslivsdagen aktivt. Det er en måte å få arbeidsgiver til å vite hvem du er, og kanskje skille deg litt ut i søknadsbunken” sier Flaten.

Flaten tok selv kontakt med Finansdepartementet på arbeidslivsdagen, og fikk sikret seg et speed-intervju.

Finansdepartementet er en populær arbeidsplass, og Flaten legger ikke skjul på at det er viktig å ha gode karakterer. Hun ser derfor at det lønte seg å prioritere studiene, og arbeide jevnt og trutt.

Samtidig fremhever hun at det er viktig å drive med det du interesserer deg for, og at det ikke er nødvendig å tenke så strategisk.

”Det var ikke masteroppgaven som gjorde at jeg fikk denne jobben, det var ikke det som var avgjørende. Jeg har hele tiden tenkt at jeg skal velge det jeg synes er interessant, har egentlig tenkt veldig lite strategisk når det gjelder hvilke fag jeg skal velge. Det er viktigere å velge noe du synes er spennende, fordi da er det større sjanse for å gjøre det bra” forklarer Flaten.

Finansdepartementet – en god arbeidsplass for statsvitere
Flaten fremhever at det er veldig interessant for en statsviter å jobbe i Finansdepartementet, fordi man kommer så tett på den politiske beslutningsprosessen. Dessuten føles jobben betydningsfull, forklarer Flaten, fordi arbeidet i stor grad går ut på å belyse en sak så fullstendig som mulig, slik at regjeringen og politikerne har det best mulige utgangspunktet for å ta en beslutning.

I tillegg er det mange studierelaterte elementer som kommer til nytte i jobben.

”Vi skriver veldig mye, og det er en fordel for statsvitere fordi vi har mye skrivetrening fra studiene. I tillegg vil jeg trekke frem metodekunnskapene. På jobb får jeg store dokumenter jeg skal lese gjennom raskt, og må fort kunne skille ut hva som er viktig og ikke viktig. Jeg må se hvordan folk har argumentert, og om argumentasjonen henger sammen. I tillegg skal jeg fremstille saker enkelt og tydelig, og redegjøre for hvorfor det gis en bestemt tilråding. Det er jo som en klassisk drøftingsoppgave innenfor statsvitenskap” sier Flaten.

Det er tydelig at Flaten trives i jobben, noe hennes avsluttende ord også befester.

”Det er veldig spennende å jobbe i Finansdepartementet, og jeg vil absolutt anbefale å søke jobb her!”.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>