Aktsympius

Aktualitetssymposiet vår 2016: «Russland – 25 år etter Sovjetunionens fall»

Program for symposiet:

 

«Det nye Russland med Jan Espen Kruse»

 

Fagutvalget ved institutt for statsvitenskap inviterer til aktualitetssymposiets første arrangement der NRK journalist Jan Espen Kruse vil gi oss et historisk overblikk på utviklingen i Russland fra Sovjetunionens fall frem til i dag.

 

Jan Espen Kruse er journalist for NRK, har arbeidet i utenriksredaksjonen siden 1990 og var korrespondent i Moskva da Sovjetunionen falt, fra 1991 til 1996.

 

Det vil serveres lunsj og kaffe fra kl. 14. Vel møtt!

 

Aktualitetssymposiet arrangeres av Fagutvalget ved institutt for statsvitenskap

 

Dokumentar: «Putin’s Way» 

 

Vladimir Putin har en politisk karriere hvor påstander om korrupsjon og kriminalitet stadig har dukket opp. Dokumentaren følger hans politiske liv gjennom mer enn 20 år, og viser hvordan rikdom og makt har ført til et stadig mer autoritært styre. Sammen med en drøm om å gjenreise Russland som stormakt, opplever store deler av verden at vi er på vei inn i en ny kald krig.

 

Det vil serveres pizza og brus. Vel møtt!

 

Aktualitetssymposiet arrangeres av Fagutvalget ved institutt for statsvitenskap

 

«Et endret Russland? Russlands intensjoner og Vestens respons».

Russlands annektering av Krim våren sjokkerte verdenssamfunnet, mange spørsmål ble i ettertiden reist og mange forsøkte å kaste lys over situasjonen. Hvorfor valgte Russland å annektere Krim, og mer generelt hva kan forklare det moderne Russlands utenrikspolitikk? Hvordan responderte vesten på annektering, og hva kunne/burde vært gjort annerledes?

Vi har invitert professor Janne Haaland Matlary til å belyse vestens respons til krisen: «NATO/EU i møte med det nye Russland» / ”Russlands «hybridkrig» i Ukraina og NATOs motsvar.” Foredraget er motivert av Matlarys nye bok om temaet.

Vi har også invitert Geir Flikke, førsteamanuensis i Russlandsstudier til å belyse «Drivkrefter i russisk utenrikspolitikk: den innenrikspolitiske dimensjonen». Foredraget er motivert av hans arbeid opp mot ASN konferansen i New York i April, http://nationalities.org/conventions. Flikke vil argumentere for at Russland for første gang siden 1996 har utviklet et konsept om nasjonalitetspolitikk og drøfte hva dette kan medføre.

Det vil avslutningsvis bli satt av tid til spørsmål fra salen.

 

Lunsj og kaffe serveres fra kl. 12.00. Vel møtt!

Aktualitetssymposiet arrangeres av Fagutvalget ved institutt for statsvitenskap

 

«Frokost med Bernt: Menneskerettigheter og medier i Russland»

Frokost med Bernt gjenoppstår for dette semesterets aktualitetssymposium! Torsdag 17. mars klokken 08.15 inviterer vi til frokost i auditorium 7.

Sammen med Bernt Hagtvet kommer Ane Tusvik Bonde, regionalt ansvarlig for Øst-Europa i Human Rights House Foundation for å diskutere temaet «menneskerettigheter og media i dagens Russland». Hvordan står det til med menneskerettigheter og media i dagens Russland? Lederskapet i landet blir anklaget for å kneble begge deler, og det hevdes i blant at Russland i realiteten kun har en uavhengig, fri avis, Novaja Gazeta. Frokosten vil forhåpentligvis føre til at vi blir litt klokere på tilstanden til menneskrettigheter og media i dagens Russland.

 

Frokost og kaffe serveres fra kl. 08.00. Vel møtt!

Aktualitetssymposiet arrangeres av Fagutvalget ved institutt for statsvitenskap

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>