ALU_hjemmesiden_logo_2

Hvordan blir man egentlig UD-praktikant?

Torsdag 18. august møttes vi i Auditorium 3 i Eilert Sundts Hus og fikk besøk av fire statsviterstudenter som har jobbet som praktikant på hver sin norske ambassade gjennom UDs praktikantordning. 39 fremmøtte fikk gleden av å høre på ulike tips og triks som kan være lure å ha med seg, både underveis i søknadsprosessen, men også for den dagen de eventuelt skal trå inn i rollen som praktikant.

1801287_988207434584024_7360478906129366510_o

Tipsene som kom frem gikk ut på at man burde gjøre seg selv relevant for stillingen man søker på. Enhver bakgrunn kan skreddersys til en ambassade dersom du er bevisst på hva de er ute etter. Dyp nisjekunnskap om landet er ikke nødvendigvis et krav. Når ambassadene velger ut sine praktikanter ser de etter kandidater med genuin interesse for landet. Vis derfor hvorfor akkurat du passer som praktikant i akkurat det landet du søker deg til. Dette betyr også selvfølgelig at du må skrive ulike søknader til ulike ambassader, og ikke sende en standardsøknad til alle. Skriv en kort og konsis søknad på maksimum én side og spar «CV-mat» til nettopp CV-en. Selg deg inn gjennom søknadsbrevet ditt, men vis samtidig at du er lærevillig: Husk at du søker en lærestilling, ikke ambassadørjobben! Skulle du nå frem til et jobbintervju, så forbered deg blant annet på å måtte fortelle hva din motivasjon for å jobbe som praktikant er. I tillegg må du forvente å måtte løse en arbeidsoppgave hvor du blir bedt om å skrive en tekst på kort tid.

Christian (t.v.), Mads og Hanne.

Ut fra hva Helga Rognstad (ambassaden i Nepal), Christian Osorio (FN-delegasjonen i NY), Hanne Christensen (ambassaden i Athen) og Mads Danielsen (EU-delegasjonen i Brussel) kunne fortelle oss, ble de satt til mange varierende arbeidsoppgaver i rollen som praktikant. Gjennomgående var at de arbeidet en del med sosiale medier, for eksempel med informasjonsdeling gjennom ambassadens Facebook-side eller gjennom Twitter på vegne av ambassaden eller ambassadøren. Samtlige hadde også skrevet en rekke referater og rapporter som blir en del av UDs informasjonsstrøm. Mads fikk på EU-delegasjonen velge to fokusområder, som ble økonomi og finans, samt utenriks- og utviklingspolitikk. Helga fikk som hovedoppgave å kartlegge bistanden som kommer til Nepal på tvers av sektorer og donorer, og skrev blant annet en rapport om dette som ble brukt videre i donorfellesskapet i Katmandu. Hanne fikk jobbe mye med migrasjonspolitikk i Hellas og fant seg selv på svømmetur med ordføreren til Athen, mens hun fremmet norsk migrasjonspolitikk!

 

Samtlige hadde meget spennende og lærerike opphold og anbefalte alle studenter på statsvitenskap å søke seg til UDs praktikantordning, uansett bakgrunn og erfaring. En stor takk rettes til Christian, Hanne, Helga og Mads for deres innsiktsfulle presentasjoner!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>