manedens_farge-672x372

Månedens statsviter april

Av Ingeborg Nyrud
Optimized-IMG_5964

Hans Cosson-Eide har tatt hele statsvitenskap-utdannelsen i London, jobbet i lokalavis i Kristiansand hver sommer under utdannelsen og har nå endt opp hos NRK i Oslo. Han mener erfaring er avgjørende når man skal bli journalist. Les mer om hvordan han endte opp i sitt yrke!
Navn: Hans Cosson-Eide
Alder: 31
Bosted: Oslo
Utdanning: MSc Political Theory ved London School of Economics, BA Politics ved School of Oriental and African Studies (SOAS)
Nåværende stillinger: Journalist i NRK

5 KJAPPE SPØRSMÅL

Hadde du (relevant) organisasjonsarbeid som student?
Jeg var i en periode aktiv i studentavisa og arrangerte pubquiz annenhver torsdag i den legendariske SOAS-puben.

Hadde du (relevant) deltidsjobb som student?
Jeg hadde sommerjobb i Fædrelandsvennen hver sommer mens jeg studerte. Når man vil bli journalist, men ikke studerer journalistikk, er det viktig å bygge opp arbeidserfaring ved siden av studiene. Det er vanskelig å få jobb uten relevant erfaring og kontakter.

Var du på utveksling under studietiden?
Nei, jeg tok hele utdanningen i London, uten tilknytning til noe norsk universitet.

Hvordan disponerte du tiden din som student?
Studiene i Storbritannia er lagt opp ganske annerledes enn i Norge. Det er få timer med undervisning i uka, og forventet at man heller bruker tiden på biblioteket og lesesalen. Jeg forsøkte å balansere dette med å utforske storbyen og å krangle om oppvasken i kollektivet.

Et helt konkret tips for å realisere drømmejobben?
Gjør det du har lyst til i studiene, det er den kompetansen du vil ha med deg inn i arbeidslivet.

4 LENGRE SPØRSMÅL

Hvorfor falt valget på statsvitenskap?
Jeg har alltid vært interessert i politikk og valg, og har siden ungdomsskolen hatt lyst til å bli journalist. Jeg valgte å studere statsvitenskap fordi jeg hadde lyst og fordi det ville gi meg en faglig tyngde i arbeidet som journalist. Selv om hverdagen som journalist er travel og med mange ulike oppgaver, opplever jeg at arbeidsgivere ser etter jobbsøkere som har spesialisert seg innenfor et fagfelt.

Hva skrev du om i din bachelor/masteroppgave? Var det noen sammenheng mellom disse?
Jeg skrev bacheloroppgave om hijabdebatten i Norge og masteroppgave om hvordan politisk teori kan bidra til debatter om klimaendringer. Sistnevnte ble senere publisert i Journal of Global Ethics. I begge oppgavene forsøkte jeg å knytte teoretiske tilnærmeringer til debatter i samfunnet og mediene.

Hvordan endte du opp i din nåværende jobb?
Jeg tror alle som har kommet inn i journalistbransjen de siste årene, opplever at det handler mye om flaks. De fleste arbeidsplassene jeg har vært innom, har vært gjennom flere kuttrunder de siste årene. Det har blitt mange bløtkaker og avskjedstaler. Da jeg kom som vikar til NRK, var jeg på rett sted til rett tid. Etter ett år på Marienlyst dukket det opp faste stillinger, og jeg fikk en av dem. Heldigvis har jeg inntrykk av at flere mediehus ansetter folk i faste stillinger nå, enn de har gjort de siste årene.

Er statsvitenskap relevant i din nåværende jobb? Bruker du faget i praksis?
Absolutt. Jeg dekker for det meste politikk, og jobber mye fra Stortinget og opp mot de politiske partiene. Å ha en faglig bakgrunn fra statsvitenskap hjelper meg med å se skillelinjene i politiske saker og hvilke saker som vil skape debatt og engasjement, samt å kunne forklare kompliserte saker på en tilgjengelig måte. Jeg tror også at det å ha studert teoretiske fag på universitetsnivå gir en god erfaring i å få rask oversikt over hovedtrekkene i store dokumenter. Det er viktig som journalist.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>