manedens_farge

MÅNEDENS STATSVITER DESEMBER: AMUND BAKKE FOSS

bakkefoss
Foto: Verdens Gang

Av: Vilde Marie Ørnung

Amund Bakke Foss har hatt som mål å bli en så god utenriksjournalist som mulig. Hans mastergrad i Peace and Conflict Studies og arbeidserfaring i VG, har ført han til Libya, Egypt og Syria. Han mener selv at studiene har gitt han et faglig rammeverk for å forstå den politiske utviklingen i Midtøsten. Amunds beste tips til studenter er å få relevant arbeidserfaring ved siden av studiene, og ikke være veldig kresne i møte med sin første jobb. Den kan gi deg spennende muligheter senere i karrieren.

Bakgrunnsinformasjon:

  • Navn: Amund Bakke Foss
  • Alder: 29
  • Bosted: Oslo
  • Utdanning: Bachelor fra journalistutdanningen på Høgskolen i Oslo/Statsvitenskap på UiO. Mastergrad i Peace and Conflict Studies ved UiO
  • Nåværende stilling: Utenriksjournalist i VG

Hvorfor valgte du å studere Peace and Conflict Studies?

Jeg var 14 år i september 2001, og terrorangrepet gjorde meg umiddelbart svært nysgjerrig. Helt siden den gangen har jeg vært spesielt interessert i det som er den ytterste konsekvensen av politikk, nemlig væpnet konflikt eller krig. Jeg tok både statsvitenskap og journalistfag under bachelorutdanningen min, og søkte jeg meg alltid mot dette temaet. Jeg ønsket å spesialisere meg med mål om å bli en så god utenriksjournalist som mulig. 

Hvilken fagkombinasjon valgte du og hva skrev du masteroppgave om?

I tillegg til det faste programmet, tok jeg et fag i konfliktjournalistikk og jeg hadde praksis i Flyktninghjelpens kommunikasjonsavdeling. Jeg skrev masteroppgave om hvordan opprørsbevegelsen i Libya brukte internasjonale medier som våpen i krigen mot Gaddafi-regimet. Jeg reiste til Libya i 2012 og intervjuet opprørerne og aktivister som til slutt klarte å få Norge og NATOs støtte.

Hvordan var din vei fra lesesalen til din stilling i VG?

Jeg begynte med journalistikk i Hamar Arbeiderblad som tenåring. Fra jeg var 21 år, og i alle årene jeg studerte, jobbet jeg kvelder, helger og hver sommer i ulike avdelinger i VG-huset. I perioder i 2013 og 2016 har jeg også bodd i Kairo, Egypt, for å studere arabisk.

Fra 2014 har jeg jobbet i utenriksavdelingen med Syria, Irak og andre deler av Midtøsten som hovedtema. Jeg jobber nå daglig med å dekke krigen i Syria. For meg er journalistikk det perfekte yrke. Jeg får muligheten til å snakke med spennende mennesker over hele verden og fortelle historier jeg mener er relevante, til et stort publikum.

Hvordan bruker du din kunnskap fra PECOS i yrket som journalist?

Det folkelige opprøret i den arabiske verden skjedde på samme tid som jeg tok mastergraden på Blindern. Vi diskuterte daglig konsekvensene av det som skjedde og hvilken rolle verdenssamfunnet skulle spille. Skal FN godkjenne en væpnet inngripen i Libya? Bør Norge bidra? På PECOS fikk vi et faglig rammeverk som var nyttig i det journalistiske arbeidet med liknende spørsmål senere. 

Har du noen tips og råd for hvordan man kan lykkes i arbeidslivet etter studiene?

Jeg fant ut at det var svært nyttig å finne noe relevant og spennende å jobbe med mens jeg studerte. Erfaringen jeg fikk i sommerjobbene, gjorde også at jeg så studiet i et mer praktisk lys: Hva må jeg lære på UiO for å lykkes som journalist?

Ellers vil jeg råde ferdigutdannede til ikke å være for kresne i valg av den aller første jobben etter studiene. Jeg startet for eksempel med et vikariat i VGs fredagsmagasin som den gang fokuserte på jakt og fiske. Jobben og mulighetene ble ganske raskt enda mer spennende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>