manedens_farge

Månedens statsviter januar: Anders Kjellevold

10719152_10155037425170005_1485814104_n            Av: Mette Hatten

Anders jobber som politisk rådgiver i Oslo Arbeiderparti. Hans beste tips til studenter med statsvitenskapelig bakgrunn er å se bredt og ta de sjansene man får, uansett hvor store eller små de er.

Anders tok sin bachelorgrad i Europastudier ved Universitetet i Bergen, som er et tverrfaglig studium med fokus på politikk, historie og kultur. Under denne perioden utvekslet han et semester til Universitetet i Mannheim i Tyskland, der han lærte tysk i tillegg til å forbedre engelskkunnskapene. Etter fullført bachelorgrad ønsket han å fortsette å studere europeisk integrasjon og EU, og valgte derfor å reise utenlands, først til Nederland, og deretter til Tyskland.

Da han hadde levert masteroppgaven sin, prøvde han å få en praktikantstilling ved en norsk ambassade, noe som i første omgang viste seg å være vanskelig. Han skrev mange søknader, men det ble med et par intervjuer. Derfor valgte han å reise til Edinburgh for å ta en ny 1-årig master i nasjonalisme.

Etter å ha fullført sin andre mastergrad fikk han endelig mulighet til å bli praktikant ved en ambassade, og da både i Stockholm og i Zagreb. Valget falt på Stockholm. Under sitt seks måneders praktikantopphold fulgte han tett det svenske valget i 2010. Arbeidsoppgavene var varierte og utfordrende, og det var en spennende og lærerik periode.

Anders flyttet deretter tilbake til Bergen og tok en museumsjobb mens han søkte etter en relevant jobb. Målet var å jobbe med europeisk politikk.

I 2012 fikk han en trainee-stilling i EFTA, der han jobbet i seks måneder i koordineringsavdelingen med oppgaver knyttet til møtene i komiteene i EFTA-systemet.

Anders har ikke tidligere vært politisk aktiv eller vært en del av AUF, men han har han alltid visst hvor han står politisk. Gleden var derfor stor da han ble ansatt som politisk rådgiver i bystyregruppen til Arbeiderpartiet i august 2012. I februar 2014 ble han ansatt som politisk rådgiver i Oslo Arbeiderparti, den jobben han har per dags dato.

Han forteller at det var noe tilfeldig at han havnet i politikken, og mener at det beste tipset til statsvitere er å se bredt og være tålmodig. Ta de mulighetene som er der! Om du trenger erfaring, søk på praktikant- eller traineestillinger der du kan få det. Han mener det er lett å bli for kresen og at dette er noe som kan stenge mange dører. Utdannelsen hans er relevant for jobben han har i dag, selv om lokalpolitikk ligger et stykke unna europeisk integrasjon. Utdannelsen har gitt han bred orientering innen politikken, noe han ser på som en fordel. I tillegg har reisingen gitt ham mange fordeler både med tanke på at han nå er trespråklig og alle møtene han har hatt med mennesker og kulturer.

Til slutt kommer Anders med en anbefaling til alle studenter som vil jobbe utenlands: Søk som trainee i EFTA! Det er lærerikt og gir en lønn det går an å leve av.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>