manedens_farge

MÅNEDENS STATSVITER JANUAR: KAREN-ANNA EGGEN

Av: Dennis P. Bråten Månedens statsviter januar karen-anna                                                                        Karen-Anna Eggen har nettopp skrevet en frem-ragende masteroppgave om russisk sikkerhetspolitikk i Norden i perioden etter 2014.  Hennes mastergrad i statsvitenskap, samt studier i USA, Russland og  Hviterussland har ført       Foto: Privat                                                            henne  til generalkonsulatet i                                                                                        St. Petersburg, hvor hun for tiden jobber som visummedarbeider. Hun mener selv at studiene har gitt henne et viktig kontakt-nettverk og gode verktøy for å håndtere stillingen. Karen-Annas tips til studenter er å være proaktiv og nysgjerrig på hva som finnes der ute.  Å engasjere seg i arbeidslivet og mulighetene der er noe hun anbefaler på det sterkeste.

Bakgrunnsinformasjon:

  • Navn:Karen-Anna Eggen
  • Alder:26
  • Bosted: St.Petersburg
  • Utdanning: Bachelor fra Universitetet i Oslo, der deler av graden kommer fra studier i USA, Hviterussland samt høgskolen i Finnmark. Mastergrad fra UiO.
  • Nåværende stilling: Visummedarbeider ved generalkonsulatet i St.Petersburg.

Hvorfor valgte du å studere Statsvitenskap?

Allerede på videregående begynte jeg å orientere meg mot statsvitenskap som en mulig studieretning, men valgte først å studere russisk i Hviterussland etter videregående. Mine to år i Minsk, hvor jeg fikk et godt innblikk i et helt annet politisk system og kultur, gjorde at jeg ble mer bestemt på at statsvitenskap var en riktig retning for min del, også fordi det er en yrkesretning hvor språkkunnskaper er nyttig. Etter oppholdet i Minsk reiste jeg til USA for et studieår i Minnesota hvor jeg tok en del statsvitenskapelige fag, noe som gjorde valget lett da jeg endelig søkte bachelor ved UiO høsten 2012. Valget kan dermed oppsummeres som et resultat av tilfeldigheter, erfaringer og interesse for politikk.

Hvilken fagkombinasjon valgte du og hva skrev du masteroppgave om?

På bachelor skrev jeg om kommuner og statlige tilsyn og tok fordypning i offentlig politikk og administrasjon samt komparativ politikk. På master ble fokuset rettet mot internasjonal politikk. Jeg tok et utvekslingssemester i St. Petersburg, Russland, hvor jeg studerte russisk innenriks-, utenriks- og sikkerhetspolitikk. Jeg tok også et veldig spennende fag ved UiO som handlet om internasjonal energipolitikk. Masteroppgaven min skrev jeg hovedsakelig hos Institutt for forsvarsstudier hvor jeg fikk et flott stipend og veldig god veiledning. Tema for masteroppgaven min var russisk sikkerhetspolitikk i Norden hvor jeg studerte tendenser og endringer etter den russiske annekteringen av Krimhalvøya i 2014.

Hvordan var din vei fra lesesalen til din stilling ved generalkonsulatet?

Det er alltid litt tilfeldig hvor man ender opp og særlig hvilken jobb man klarer å huke tak i som nyutdannet. Generelt kan jeg si at hardt arbeid alltid lønner seg, samtidig som en må ta de mulighetene man får gjennom ulike verv samt søke på stillinger som interesserer deg. Høsten 2015 var jeg praktikant ved generalkonsulatet i St. Petersburg og gjorde en god nok jobb til at de ville ha meg tilbake i et engasjement etter fullført master. Veien til jobb har for meg bestått i mange timer på lesesal og knytting av gode nettverk der hvor det var mulig.

Hvordan bruker du din kunnskap fra statsvitenskap i engasjementet som visummedarbeider?

I min nåværende jobb kommer områdekunnskaper og forståelse for politiske systemer veldig til nytte. I tillegg skal man lese og skrive mange rapporter og da er det viktig å kunne skrive presist, konsist og (til en viss grad) akademisk og være i stand til å skille mellom hva som er viktig og unødvendig informasjon. Det samme gjelder for når man leser masse ny informasjon. Som student på statsvitenskap lærte jeg å lese smart, noe jeg har fått god bruk for i arbeidslivet.

Har du noen tips og råd for hvordan man kan lykkes i arbeidslivet etter studiene?

Gode resultater fra studiene gir et godt inntrykk hos arbeidsgivere, men samtidig tror jeg det er like viktig å være proaktiv og vise at man er engasjert. Mange kvier seg for å sende en mail eller ta kontakt med potensielle arbeidsgivere. Men, hvis det er noe man brenner for eller er interessert i, så bør man forsøke å gjøre seg bemerket hos de dette er aktuelt for. Hvis du selv ikke sier «Her er jeg og jeg har mye å bidra med!», så er det sjeldent noen andre som gjør det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>