manedens_farge

Månedens statsviter november: Håvard Vaggen Malvik

HVM 30sep11_close-up(1)

Av: Marit Finnland Trøite

– Det er når man har fått erfart hvordan det tenkes ulike steder at de virkelig spennende jobbtilbudene dukker opp, sier månedens statsviters og gir tips til dagens studenter. Håvard Vaggen Malvik leverte sin hovedoppgave i statsvitenskap ved UiO i 1998, i dag jobber han som myndighetskontakt i Statkraft.

Hans første jobb var som rådgiver i Fremtiden i våre hender, hvor han jobbet i fire år før han begynte i Olje- og energidepartementet. Deretter ble han hentet inn som nasjonal ekspert til EU-kommisjonen i Brussel, før veien gikk tilbake til Oslo som nasjonalt kontaktpunkt i Norges Forskningsråd. Siden 2009 har Malvik jobbet i Statkrafts konsernstab som myndighetskontakt, en jobb som innebærer å ha løpende kontakt med alle som kan påvirke rammebetingelsene til det statlige eide aksjeselskapet Statkraft i inn og utland. I tillegg består jobben av å koordinere internt slik at selskapet fremstår med et syn utad.

Matnyttige masteremner

Statsvitenskap var et naturlig studievalg for Malvik som hadde vært opptatt av samfunnsspørsmål og politikk siden han var barn, selv om han ikke hadde en ferdigtenkt studieplan da han startet på universitetsutdannelsen. I sin fagsammensetning har han også et mellomfag i historie, samt sosialøkonomi og latin.

– Hva jobber du med nå og føler du at studiet statsvitenskap har vært relevant for din nåværende jobb?

– Jeg må nok tilstå at det er lenge siden jeg har åpnet en metodebok, men det var spesielt kursene som jeg tok på hovedfaget som har vært matnyttig i ettertid, dette er for min del fagkurs i energi, miljø og klima. Ellers blir selvsagt firefeltstabellene med en livet ut, sier Malvik lurt.

Erfaring fra Brusselbyråkratiet

I perioden 2002 – 2006 jobbet Malvik som nasjonal ekspert i EU-kommisjonen i Brussel, og det ga han nyttig erfaringer:

– Å se Brusselbyråkratiet fra innsiden ga en annen dimensjon til statsvitenskapen. Det som stod i lærebøkene om prosesser mellom institusjonene i Brussel fungerte nok ikke slik i praksis. I EU-systemet er det forbausende mange non-papers og non-meetings som avgjør skjebnen til enkeltsaker, forklarer Malvik.

En statsviters misjon

Malvik har selv erfart at det er først når man kommer seg ut i forretningslivet eller byråkratiet at man forstår hvordan ting virkelig henger sammen. Likevel mener han statsvitenskap som fagretning har en stor verdi, og vil gjøre sitt for å bidra til at det finnes statsvitere i de teamene som settes sammen i jobbsammenheng:

– Kunnskap om rammebetingelser og det politiske virkemiddelapparatet er viktig for enhver arbeidsgiver. Men ikke alle bedrifts- eller organisasjonsledere har innsett dette. Så her vil man som statsviter alltid ha en misjon, mener Malvik.

Skal man for eksempel bygge en vindmøllepark er det mye man kan regne marginer på, enten det er vindstyrke eller prisen på ulike komponenter i mølla. Men hvis rammebetingelsene brått endrer seg, for eksempel ved at en subsidieordning forsvinner, vil det kunne være kroken på døra for hele prosjektet. Kunnskap om politikk og samfunnsliv er ofte mer essensielt enn økonomer liker å innrømme, påpeker Malvik.

Bygg nettverk på lesesalen

Håvard deler mer enn gjerne råd og erfaringer, og blir ivrig når spørsmålet om tips og råd til andre som har valgt statsvitenskap dukker opp. Den observante leser vil legge merke til at 44 år gamle Malvik jevnlig har skiftet jobb, og dette peker også mot et av rådene han vil gi til dagens studenter. Mange tenker nok når de starter i en jobb at der skal man bli lenge og klatre innenfor en organisasjon eller selskap, men Malvik kommer med et alternativt tips:

– Min anbefaling er å være kun tre år på hvert sted og se så mange sider av bordet som mulig på egentlig kortest mulig tid. Det er når man har fått erfart hvordan det tenkes ulike steder at de virkelig spennende jobbtilbudene dukker opp.

Et annet tips Malvik gjerne formidler er å ta deler av utdannelsen i et annet land eller jobb utenlands en periode tidlig i karrieren. Dette kan gi et bredt nettverk som senere kan være svært nyttig, men du trenger ikke nødvendigvis dra så langt heller. Malvik avslutter med en oppfordring:

– Det nettverket dere som statsvitere skaper i studietiden kan dere leve på karrieren ut. Dere vet bare ikke enda hvem rundt dere på lesesalen som vil ende opp i viktige posisjoner. Men jeg kan garantere om at om 10-15 år vil mange av dine studiekamerater bokstavelig talt styre landet. Bygg nettverk!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>