manedens_farge

MÅNEDENS STATSVITER NOVEMBER: MARIE BJELLA

mariebjella
Foto: Rambøll Management Consulting

AV : Vilde Marie Ørnung

Marie Bjellas interesse for reising og amerikansk utenrikspolitikk førte henne til studier i internasjonale relasjoner i Australia, og statsvitenskap ved UiO. I hennes jobb som konsulent i Rambøll Management Consulting får hun god bruk for metodekunnskapene fra mastergraden og utfordret sine analytisk ferdigheter og fremstillingsevner. Arbeidsdagen er variert med høyt tempo og mye moro. Hennes råd til studenter er å skaffe seg en relevant deltidsjobb ved siden av studiene.

Bakgrunnsinformasjon:

  • Navn: Marie Bjella
  • Alder: 32 år
  • Bosted: Sagene, Oslo
  • Utdanning: Statsviter fra UiO
  • Nåværende stilling: Konsulent i Rambøll Management Consulting

Hvorfor valgte du å studere statsvitenskap?

Jeg har alltid vært glad i å reise, utforske nye steder og kulturer. Interessen for internasjonal politikk vokste frem fra dette. Men hvorfor jeg valgte å studere akkurat statsvitenskap over andre studieretninger innenfor samfunnsvitenskapene, handler nok mest om tilfeldigheter.

Jeg har prøvd meg frem. Først begynte jeg å studere markedsføringsøkonomi i København, men her var det nok byen og ikke faget som var motivasjonen. Jeg valgte å ikke gå videre med dette da jeg var ferdig med graden. I stedet startet jeg på en ny bachelor i International Relations i Australia, det var mer for meg. Her fikk jeg dyrket min interesse for verden rundt meg og fikk stilt min trang til å snakke om amerikansk utenrikspolitikk.

Samtidig fikk jeg utforsket en ny del av verden og stiftet bekjentskaper med mennesker med helt andre livserfaringer enn meg selv. Faglig sett, presterte jeg bedre i fag som hadde en sterk teoretisk forankring og et «fast» rammeverk. Jeg var eksempelvis mye bedre i International Political Economy enn jeg var i International Development. I tillegg var jeg også over gjennomsnittet interessert i metode. Da det var på tide å pakke bagen og vende snuten hjemover, var det derfor særlig statsvitenskap som sto høyt på ønskelisten. Også skulle jeg jo redde verden.

Hvilken fagkombinasjon valgte du og hva skrev du masteroppgave om?

Jeg valgte en spesialisering i internasjonal politikk og kvantitativ metode. Tema for masteroppgaven var effekten av demokrati på bistandseffektivitet. Mer spesifikt skrev jeg om hvorvidt et demokratisk styresett bidrar til at effekten av bistand på fattigdomsreduksjon øker. Til alles store overraskelse, fant jeg ingen konkluderende resultater.

Hvordan var veien fra lesesalen til din stilling i Rambøll?

Så grusom. Her kom jeg fra en situasjon som jeg mestret, å studere var noe jeg kunne. Da jeg startet i Rambøll var det ingen lett overgang – jeg ble kastet rett inn i det. Å jobbe var noe helt annet enn å studere. Det var ikke mye jeg hadde lært under studietiden som hadde forberedt meg på arbeidslivet. Selv om min jobb var relativt tett knyttet opp til mastergraden med mye metode, var det noe helt annet å skulle anvende det i praksis enn å sitte med teoretiske problemstillinger. Det er så mange flere nyanser og løse tråder man skal ha kontroll på enn på lesesalen. Det første halve året lurte jeg på om jeg rett og slett ikke passet i arbeidslivet – eventuelt at jeg ikke var smart nok til å jobbe som konsulent. Heldigvis knakk jeg koden.

Hvordan er en typisk arbeidsdag for deg?

Jeg jobber i et produksjonsteam som har ansvar for å håndtere og administrere store datainnsamlinger, lage rapporter og analysere dataen. Samtidig skal vi drive prosjektledelse. Dette innebærer å ha en god kunderelasjon, kontroll på tidsplanen og godt samarbeid internt.

Det første jeg gjør når jeg kommer på kontoret er å sjekke e-posten min for å se om det skulle ha kommet inn noen saker som haster. Jeg sjekker kalenderen min for å se hvordan dagen ser ut, og skaffer meg et overblikk over det som skal gjøres i løpet av dagen. I min avdeling kjører vi gjerne mange prosjekter parallelt, hvilket innebærer at jeg ofte må jobbe på flere ulike prosjekter i løpet av arbeidsdagen. I tillegg er det mange eksterne kontaktpunkter som skal ivaretas. Det å pleie kunderelasjonen er noe som er i fokus. Ofte er det telefoner som skal tas og møter som skal holdes.

Når jeg ikke sitter i møter eller i telefonsamtaler, er sjansen stor for at jeg analyserer eller behandler data i Excel, SBSS eller i vårt eget system. Jeg setter også opp rapporter, spørreskjemaer og veiledningsmateriale. Det er en variert arbeidshverdag med et høyt tempo. Jeg får utfordret meg selv hver dag både med hensyn til metodekompetanse, fremstillingsevner og analytiske ferdigheter. Jeg lærer også mye om meg selv i prosessen.

Har du tips og råd til andre statsvitenskapsstudenter som er interesserte i å arbeide i et konsulentfirma?  

Skaff deg en relevant deltidsjobb! Og hopp i det! Arbeidspresset er nok noe høyere enn i offentlig sektor, men det er gode utviklingsmuligheter og mye moro.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>