manedens_farge

Månedens statsviter oktober: Maren Maal

33e69fc (2)

Av: Trygg Seljevold Methi og Maria Tårland

Denne månedens statsviter er Maren Maal (25). Maren ble ferdig med sin mastergrad i statsvitenskap mai i år, og har fra tidligere en bachelor i utviklingsstudier ved Universitetet i Oslo. Etter bachelorgraden tok Maren et friår fra studiene, og i løpet av det året var hun intern i Amnesty, gruppeleder på Røde Kors sin kvinnekafé Orkis, og praktikant ved den norske FN-delegasjonen i Genève.

– Gjennom hele studieløpet har jeg prøvd å få så mye arbeidserfaring som mulig, men det er vanskelig å få relevante jobber når en fremdeles er student. Derfor har jeg jobbet mye frivillig og hatt interships i utlandet. Jeg var intern i Grameen bank i Bangladesh, administrativ assistent i MEDIAE i Kenya (et medieselskap som lager tv-serier for å fremme utvikling) og engelsklærer i Tanzania. Heldigvis er levekostnadene i de fleste utviklingsland lave hvis en velger å leve på et stramt budsjett, sier Maren.

Maren har en særlig interesse for internasjonal politikk og utvikling og mye erfaring innenfor disse områdene. Når vi spør henne hvorfor hun valgte akkurat statsvitenskap forteller hun at det ble litt tilfeldig at hun valgte akkurat denne fordypningen som appellerte mest til henne. Hun forteller også at fag innenfor internasjonal politikk ble mest naturlig. Gjennom masteroppgaven fikk Maren skriveplass på Fridtjof Nansen Institutt (FNI), og hun forteller at det var veldig givende.

 

Det var fint å sitte i et faglig sterkt miljø som var dominert av statsvitere. Det var en lav terskel for å stikke innom kontoret til de ansatte og stille spørsmål, diskutere problemstillinger samt få tips til fagartikler og relevant litteratur. Å få et stipend og kontorplass på Polhøgda ga meg anledning til å fokusere kun på oppgaven. Jeg er takknemlig for at jeg fikk den muligheten og vil anbefale andre studenter til å søke.

Forsvarets Forskningsinstitutt

 

Nå er Maren engasjert som forsker hos Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) hvor hun jobber med et EU prosjekt om erfaringslæring fra naturkatastrofer. Engasjementet fikk hun før masteroppgaven ble levert, og det mye på grunn av sommerjobben hun hadde hos FFI året i forveien. Hun forteller at hun først kom i kontakt med en representant ved forskningsinstituttet gjennom Arbeidslivsdagen ved UiO, og at selv om instituttet har flest naturvitere, er det også behov for statsvitere. Erfaringene fra studietiden har vært gode å ha i arbeidsdagen ved FFI, der arbeidsoppgavene inkluderer å skrive rapporter.

– Som sommerstudent ved FFI var jeg var med å skrive en rapport om erfaringer fra vulkanutbruddet fra Island som ga en askesky over store deler av Europa. Tilnærmingen var den samme som å skrive en semesteroppgave. Først gikk en gjennom bakgrunnslitteratur, kartla aktørene, fant noen relevante teorier, det finnes jo teorier på alt, konstruerte intervjuguider og deretter hadde flere semi-strukturerte intervjuer med personer som ledet krisehåndteringen. Underveis fikk jeg god veiledning og tilbakemeldinger fra erfarne FFI forskere, forteller Maren.

 

Maren forteller at hun ble overrasket over hvor stimulerende det er å jobbe i et tverrfaglig miljø. Etter noen måneder ved FFI gikk det opp for henne hvor engasjerende det er å jobbe med konkrete problemstillinger og jobbe ”på bakken”.

– I EU-prosjektet har jeg intervjuet personer som jobber operativt; en gjeng med italienske brannmenn, en nederlandsk politisjef, polske førere av redningshunder, en finsk brannsjef, osv. Jeg fikk til og med kjøre i brannbil med sirene og blålys, det var stas, forteller hun.

 

Har du noen tips og råd til andre som har valgt studiet statsvitenskap?

– Når du har fått en arbeidserfaring så må du må prøve å tjene på den og bruke den i andre sammenhenger. For eksempel etter internshipet i Grameen Bank valgte jeg å skrive bacheloroppgave om mikrokreditt, som gjorde det mulig for meg å bruke erfaringene fra internshipet i oppgaven. Det samme gjorde jeg i forbindelse med masteroppgaven, som jeg skrev i samarbeid med Fridtjof Nansens Institutt. Jeg bestemte meg tidlig for å skrive om organisasjonen UNCTAD som jeg dekket i Genève som praktikant. Etter fire måneder med deltagende observasjon fikk jeg mange kontakter som hjalp meg i arbeidet med å rekruttere informanter, sier hun.

Maren påpeker at det er mange statsvitere om de samme jobbene. Gjennom ulike erfaringer som hun tilegnet seg utenom studiene, har hun oppnådd kunsten om å skille seg ut fra mengden. Når det kommer til stykket er det mye av hva Maren har gjort som har vært tilfeldig, men som hun selv sier:  ”Det gjelder å se muligheter og gripe de når de er der.”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>