manedens_farge

Månedens statsviter oktober: Siri Eritsland

12180222_10156154025510007_541789004_n

Av: Mia Haave

Månedens statsviter heter Siri Eritsland og er ansatt ved den britiske ambassaden i Oslo, hvor hun arbeider med å styrke norsk-britisk samarbeid innen klima- og energipolitikk. Fordi statsvitere må kunne argumentere godt for seg tror Siri det er lurt å bruke tid på gode diskusjoner i studietiden.

 

Navn: Siri Eritsland
Født: Oslo
Utdannelse: Master i statsvitenskap ved UiO, med utveksling til Université Panthéon Sorbonne (Paris I)

 

Hvor jobber du nå?

Jeg er Klima- og energirådgiver ved den britiske ambassaden i Oslo. Jobben innebærer å arbeide for sterkere norsk-britisk samarbeid om klima- og energipolitikk. På ambassaden har jeg særlig ansvar for arbeidet knyttet til de internasjonale klimaforhandlingene. Mer generelt dreier jobben min seg om å rapportere til britiske myndigheter om utviklingen i norsk politikk, og om å formidle britiske politiske posisjoner til norske myndigheter. Vi jobber også med å legge til rette for besøk av britiske ministre til Norge.

 

Hvorfor valgte du å studere statsvitenskap?

I utgangspunktet så jeg for meg statsvitenskap som et grunnlag for å ta journalistutdanning, men jeg ble fort overbevist om at det måtte bli statsvitenskap hele veien. Jeg har aldri angret.

 

Hvilke fagkombinasjoner valgte du og hvorfor?

Jeg fokuserte på internasjonal politikk, europeisk politikk, og politisk økonomi. Gjennom jobben for Statkraft Norfund Power Invest fikk jeg øynene opp for klima- og energipolitikk, og valgte å fordype meg i dette på master.

 

Hvilke karrieredrømmer hadde du som student på UiO?

Jeg var opptatt av utenrikspolitikk og klimapolitikk, så klimaforhandler sto høyt på lista. Jeg har vært heldig som fikk en jobb som lå så nært knyttet til interessene mine etter studiet, men jeg har fått et bredere perspektiv nå, og ser nok for meg flere muligheter enn jeg gjorde før. Utenriks- og innenrikspolitikk er jo som kjent blitt tettere knyttet sammen så det gjør det enkelt å bevege seg mellom fagfeltene.

 

Hvordan kommer studiene fra UiO til nytte i din nåværende stilling?

Jeg kan nesten ikke tenke meg hvilken utdannelse som kunne vært mer relevant for det jeg jobber med akkurat nå. Helt konkret kommer det til nytte ved at jeg sitter på mye kunnskap som er relevant for jobben min. Forståelsen som statsvitenskap har gitt meg om det norske politiske systemet har kanskje vært det mest sentrale. Ettersom jeg var orientert mot internasjonal politikk under studiene, tror jeg at jeg undervurderte hvor relevant denne kunnskapen kom til å bli. Min erfaring er at om du forstår ett system godt så er det lettere å sette seg inn i et annet. Det har uten tvil gjort det enklere for meg å forstå alle særegenhetene ved det britiske systemet. Ellers vil jeg si at metodefagene er viktige fordi de gir et rammeverk for hvordan man gjennomfører en politisk analyse. De lærer deg å tenke på riktig måte.

Et studium i statsvitenskap gjør deg også flink til å lære. I den britiske utenrikstjenesten er det mye fokus på læring i jobben, og jeg opplever på mange måter at utdannelsen min i statsvitenskap har fortsatt i de to årene jeg nå har vært på ambassaden.

 

Hva skrev du masteroppgave om, og har temaet direkte tilknytning til det du arbeider med i dag?

Jeg skrev om klimapolitikk i Kina og de østasiatiske landene. Gjennom forskningssenteret CICEP Senter for internasjonal klima og energipolitikk fikk jeg muligheten til å reise til Beijing og gjennomføre intervjuer med representanter i det kinesiske regjeringsapparatet. Dette var verdifull læring både fordi det ga meg innsikt i kinesisk poltikk på området, men også fordi det ga meg øvelse i å få tilgang til personer i et relativt lukket system.

 

Hvor tror og håper du at du er om 10 år?

Noe av det som er attraktivt med en utdannelse i statsvitenskap er bredden i mulighetene som faget gir, så jeg synes det er vanskelig å binde seg til en rekke valg. Jeg håper at jeg fortsetter å jobbe tett på politiske prosesser, men om det blir i en påvirkningsrolle eller i en politikkutformingsrolle vil jeg la stå åpent. Ellers håper jeg at jeg er i en situasjon hvor jeg har mye ansvar og innflytelse. Jeg synes ikke man skal underkommunisere hvor mye mer interessant arbeidshverdagen blir når man opplever å bli lyttet til.

 

Hva tror du er grunnen til at du har lykkes så godt innenfor i karrieren?

Jeg er i starten av karrieren så jeg syntes det er litt tidlig å konkludere med noe som helst, men jeg tror at jeg er flink til å komme i kontakt med folk. Politisk arbeid på en ambassade handler i stor grad om å kunne kommunisere godt, både muntlig og skriftlig. Dette tror jeg at jeg hadde med meg fra studiet i statsvitenskap. Erfaring fra næringslivet tror jeg at gjorde meg til en litt annerledes kandidat som bidro til at jeg fikk jobben.

 

Har du noen tips og råd til andre som nå er studenter på Institutt for statsvitenskap på UiO?

En statsviter må kunne argumentere godt for seg så jeg tror det er lurt å bruke tid på gode diskusjoner med venner og bekjente. Jeg tror faget modnes når man tar det i bruk så det er en god idé å finne seg noen man kan samarbeide tett med. Under bachelorgraden min satset jeg tungt på idrett samtidig som jeg hadde jobb ved siden av studiene så jeg fikk ikke mulighet til å tilbringe mye tid på Blindern. På mastergraden prioriterte jeg å tilbringe tid på Blindern og fikk mer ut av det både faglig og sosialt.

Det kan høres ut som motstridende råd, men det også lurt å stille med noe arbeidserfaring når man er ferdig med utdannelsen. Et tips kan være å søke stilling som seminarleder for bachelorstudenter. Jeg opplevde det som en givende erfaring som ga øvelse i formidling og en bedre forståelse for faget.

Ellers tror jeg at en viss grad av spesialisering har vært nyttig for meg, og jeg tror ikke man skal være bekymret for å låse seg til en gitt retning. Etter å ha samlet opp erfaring fra et fornybar energiselskap og et faglig fokus på klima- og energipolitikk kunne jeg vise til en slags rød tråd i utdannelsen og erfaringene mine. Jeg fikk en gang et godt råd om at så lenge du kan bevise at du er skikkelig god på noe vil det alltid være behov for deg. Jeg tror det er mye lurt i det utsagnet. Kompetanse kan fornyes, bygges på og utvikles til noe annet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>