manedens_farge-672x372

Månedens statsviter oktober

Av Erling Johan Kvalø og Ingeborg Nyrud
23600070_10213625191476799_1253646457_o
Ingeborg Tennes er en statsviter med bachelorgrad fra Universitetet i Tromsø og påfølgende master fra Universitetet i Oslo. I dag jobber hun i samfunnsavdelingen til Gambit Hill & Knowlton, et av de ledende kommunikasjonshusene i Norge.Veien hennes fra lesesal til arbeidsliv har gått gjennom interesse for internasjonal politikk, samt å gripe de mulighetene internships og traineejobber har gitt henne. Les mer om hvordan Ingeborg endt opp i kommunikasjonsbransjen.

Navn: Ingeborg Tennes
Alder: 27
Bosted: Oslo
Utdanning: Bachelor i statsvitenskap fra Universitetet i Tromsø, master fra Universitetet i Oslo
Nåværende stilling: Account Executive hos Gambit Hill+Knowlton Strategies

Hvorfor valgte du å studere statsvitenskap?
Jeg har alltid vært interessert i ting som skjer rundt meg, og ville studere noe som hjalp meg å forstå samfunnet vi lever i. Statsvitenskap gir en forståelse av alt fra hvordan verden ser ut, til hvordan små samfunn i Norge fungerer. Jeg hadde egentlig bare tenk å studere statsvitenskap i ett år mens jeg skulle finne ut hva jeg ville, men det var så gøy at jeg fortsatte.

Var du i organisasjonslivet mens du studerte?
Jeg var med i FN-studentene i Tromsø, noe jeg stortrivdes med. Vi gjorde veldig mye forskjellig, alt fra å arrangere seminarer og konserter til å diskutere de globale FN-spørsmålene. I tillegg deltok jeg i ”Model UN”, som er en simulering av FN for akademisk læring. Dette var virkelig en oppgave vi tok på alvor og deltakerne møtte blant annet i nasjonale kostymer til landet de skulle representere; jeg var Serbia. Som et råd vil si at det er viktig å engasjere seg, men likevel være selektive. Å engasjere seg bare for å få det på CV er kilden til mistrivsel – velg noe du liker.

Hvilken fagkombinasjon valgte du og hva skrev du masteroppgave om?
Jeg skrev master om delelinjeavtalen mellom Norge og Russland og om den var et premiss for økt næringsvirksomhet mellom landene. Jeg konkluderte med at det gir økt næringsvirksomhet, men det er vanskelig å si om det var akkurat den avtalen som virket. Samtidig er det liten tvil om det gode forholdet mellom Norge og Russland i nord og at det var positivt å få avklart en grense.

Hvordan bruker du din kunnskap fra statsvitenskapen i den nåværende stilling?
Metodekunnskapene og den kompetansen du får ved å løse problemstillinger er gull verdt. I arbeidslivet vil du møte oppgaver du aldri har løst før og mange spørsmål byr seg: Hvordan skal du tenke rundt problemstillinger? Hvordan skal du strukturere data du får inn? For eksempel kan jeg bli bedt om å plukke ut relevant informasjon fra flere artikler, men du har sjeldent tid til å lese alt perm til perm. Da har studietiden gitt meg ferdigheter gjennom metodekurs og god studieteknikk som har gjort meg rustet til å møte et arbeidsliv med hyppige frister. I tillegg er det å bli en god formidler gjennom språk en kompetanse statsvitere tar med seg inn i arbeidslivet.

Hvordan var din vei fra lesesalen til din nåværende jobb?
Mellom bachelor og master jobbet jeg som trainee i Norges Sjømatråd, hvor jeg fikk masse ansvar. Jeg lagde blant annet en informasjonsfilm om skreien, jeg fikk lov til å uttale meg i media og jeg ble med på presseturer. Dette var mitt første møte med arbeidslivet, og jeg likte virkelig den operative tilværelsene arbeidslivet tilbyr. Det andre halvåret på master dro jeg på utveksling til St. Petersburg og opplevde Krim-krisen på nært hold, noe som var utrolig interessant for en statsvitenskapsstudent. Videre var jeg studentpraktikant på den norske ambassaden i Washington D.C, hvor jeg jobbet med sikkerhetspolitikk og Arktis. Jeg fikk for eksempel lov til å være med i møter på Capitol Hill, som var opplevelse som ga mersmak.

Har du noen tips og råd for hvordan lykkes i arbeidslivet?
Et tips jeg kan gi til studenter er å ta vare på alle mulighetene som verv og jobber gir deg. Husk at menneskene du møter på veien er dine referanser og ditt nettverk – ikke bruk masse tid på å nå et mål du har om ti år, bruk de mulighetene du har her og nå.
Videre ser arbeidslivet etter gode hoder, og statsvitere har god kompetanse om hvordan samfunnet, med viktige prosesser og strukturer, henger sammen. Uansett hva slags bedrift man jobber i, må man forholde seg til det offentlige. Dessuten har jeg erfart at mange ikke vet hva statsvitenskap er, så forklar gjerne en mulig arbeidsgiver hva slags fag du har hatt og hvordan du kan anvende dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>