manedens_farge

Månedens statsviter september: Anders Ravik Jupskås

Anders Ravik Jupskås er stipendiat ved Institutt for statsvitenskap, og jobber for tiden med sin doktoravhandling om nye høyrepopulistiske partier og grønne partier i Skandinavia etter 1970. De fleste statsvitenskapsstudenter kjenner ham som ansvarlig for de populære frokostmøtene ”Frokost med Bernt”, og i det siste har han også stadig dukket opp på TV-skjermen, både i forbindelse med politiske analyser av terrorangrepene 22. juli og høstens kommunevalg. Jupskås er en engasjert representant for statsvitere og gjør en god jobb for studenter og andre samfunnsinteresserte. ALU mener derfor at han passer perfekt som ”månedens statsviter september”, og vi bestemte oss for å slå av en prat med ham.

På kontoret hans i 9. etasje på SV-fakultetet står døren ofte åpen, og inne på ansatt-siden på UiO står det tydelig ”treffetid: hele tiden”. Jupskås meddeler at han liker at venner og kolleger kommer innom kontoret hans, og legger heller ikke skjul på at han liker å bli spurt om råd i ny og ne. Det kommer med andre ord ikke som noen overraskelse at det han aller helst ønsker å gjøre når han er ferdig med sin doktoravhandling neste høst, er å forelese. Det at Jupskås begynte å studere statsvitenskap var ganske tilfeldig. Da han søkte på videregående, sto valget mellom allmenn og kokk, men sistnevnte ble valgt bort da han fant ut at matlagingen heller kunne forbli en hobby. På videregående var Jupskås en typisk ”realfagsfyr”. Men siden han hadde en stor interesse for politikk og samfunnsfag, og var kjent som det han selv kaller ”Askers radikale alibi”, falt valget på statsvitenskap. Dette var noe mattelæreren hans ikke hadde noen som helst forståelse for, ”helt fram til den dagen jeg dukket opp på TV-skjermen da” sier Jupskås spøkefullt.

Det Jupskås vil trekke fram som spesielt viktig fra sin studietid ved Universitetet i Oslo, er kollokvier og samarbeid med andre studenter. Han mener mange undervurderer nytten man kan ha av å høre medstudenters synspunkter og meninger, og sier at man ikke må være så redd for å dele arbeidet sitt med andre. Det er et ganske enkelt regnestykke: selv om det er en fare for at de du samarbeider med bidrar mindre enn deg, har du sannsynligvis fått med deg noen poenger og vinklinger du ikke hadde i utgangspunktet. Å være engasjert i studentmiljøet er også viktig, men Jupskås understreker at det ikke finnes empiri som tilsier at engasjement er viktigere enn gode karakterer. ”De som er dyktige faglig, er ofte også de som engasjerer seg”, sier han. Selv begynte Jupskås å engasjere seg i studentmiljøet som debattleder for SVFF, og senere som medlem og etter hvert leder av Fagutvalget ved Institutt for statsvitenskap. I begynnelsen av studiene oppholdte han seg ikke så mye oppe på SV utenom forelesningene. Jupskås forteller at han var litt redd for alle de hippe studentene på lesesalen i andre etasje på Eilert Sundts hus. Siden den gang har han altså forflyttet sitt arbeidssted lenger opp i etasjene, og vi kan trygt konkludere med at det er en god del som har endret seg siden han var fersk student for 8 år siden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>