manedens_farge

MÅNEDENS STATSVITER SEPTEMBER: ARE TÅGVOLD FLATEN

foto: amerikanskpolitikk.no
foto: amerikanskpolitikk.no

Av: Vilde Marie Ørnung

Det amerikanske presidentvalget nærmer seg med stormskritt, og midt i sentrum av begivenhetene finner vi Are Tågvold Flaten. Han har brukt sin mastergrad i statsvitenskap som springbrett for å kunne arbeide med sin store interesse for amerikansk politikk på heltid.

 

 

Bakgrunnsinformasjon:

  • Navn: Are Tågvold Flaten
  • Alder: 31
  • Bosted: Hoteller i amerikanske vippestater. Til vanlig: Drammen.
  • Utdanning: Master i statsvitenskap fra Universitet i Oslo (2010)
  • Nåværende stilling: TV2s USA-kommentator under presidentvalget, samt redaktør av AmerikanskPolitikk.no.

Hvorfor valgte du å studere statsvitenskap?

Interessen for amerikansk politikk startet på ungdomsskolen, og på videregående fablet jeg om å bli USA-korrespondent en dag. Når det kom til studievalg vurderte jeg derfor journalistikk, og var i en dag eller to også inne i en fase der jeg vurderte å studere sosialantropologi for å kunne observere amerikanere i en bar eller to over en lengre periode. Jeg hadde ikke regnet med at statsvitenskapsstudiene skulle lede til at jeg på mange måter gjør nettopp det i disse dager, selv om det er flere dinere enn barer. Jeg endte på statsvitenskap fordi jeg ville lære mer om politiske systemer og prosesser, og fordi det var en grad som kunne brukes til mye i etterkant. Jeg visste ikke at studiet kom til å by på såpass mye verdifull skriveopplæring, men det gjorde det virkelig (selv om det er færre fotnoter og kildereferanser i disse dager).

Hvilken fagkombinasjon valgte du og hva skrev du masteroppgave om?

Jeg fordypet meg i komparativ politikk og valgte blant annet et kurs med Svein Melby om amerikansk utenrikspolitikk som vi hadde back in the day. Jeg valgte deretter å skrive masteroppgave om noe jeg hadde brukt mye tid på i bachelorstudiene mine ved NTNU, men som ikke nødvendigvis ville hjelpe meg i jobbsøket. Tittelen bærer muligens preg av det: «Litmus Test Conformity in American Politics: Republican Party platforms and the Presidential Politics of Abortion, 1976-2008.»

Oppgaven kom allikevel til nytte i både jobbsøk og stillingen jeg etter hvert fikk i offentlig sektor. Ikke på grunn av tematikken, men på grunn av metoden jeg benyttet meg av (innholdsanalyse) og de utallige timene med analysearbeid som lå bak det hele.

Hvordan har veien fra lesesalen til din nåværende jobb vært?

Noe kronglete. Interessen for amerikansk politikk startet som en hobby ved siden av jobben jeg var så heldig å sikre meg etter studiene: som førstekonsulent og deretter rådgiver i Utdanningsdirektoratet. Statsvitere kan som kjent brukes til så mangt, og jeg fikk virkelig bruk for det jeg lærte i løpet av studiene. «Hobbyen» kunne strandet der. Jeg holdt det imidlertid gående, på tross av minimale lesertall og lite annet enn en tro på at det ville lønne seg på sikt. Det gjorde det i 2012, da jeg fikk muligheten til å dekke den republikanske nominasjonskampen for VG i USA. Jeg sluttet i jobben og prøvde meg som frilanser i leiebil et år. Medieinteressen dalte umiddelbart etter valget, og det var godt å komme tilbake til kollegaer i Utdanningsdirektoratet og faste arbeidstider igjen. Jeg drev fortsatt nettsiden i årene som fulgte, og historien gjentok seg i opptakten til årets presidentvalg. Nå må jeg heldigvis ikke dekke reiseutgivene mine selv.

Kan du si litt om bakgrunnen for at du startet AmerikanskPolitikk.no?

Jeg hadde brukt et halvt år på å skrive om amerikansk politikk i masteroppgaven min, og det klødde i fingrene etter sommerferien. Det fantes lite om amerikansk politikk i norske nettaviser, og det lille som ble publisert var ikke akkurat noe å skryte av. Jeg syntes det var merkelig, gitt nordmenns store interesse for amerikansk politikk og valgkamp. Så jeg registrerte domenet, og brukte etter hvert en haug med timer på prosjektet. Fritt Ord gikk heldigvis inn med støtte et drøyt halvt år senere, noe som muliggjorde en større satsning på nettsiden. Det har ballet på seg i årene som har gått siden oppstarten. Nå har vi et daglig nyhetsbrev, en ukentlig podkast og en praktikantordning for 9. semester på rad. Det eneste problemet er at det ikke er flere timer i døgnet.

Hva er dine beste tips til en statsvitenskapsstudent som ønsker å arbeide med amerikansk politikk?

Jeg brukte en haug med timer på det jeg interesserte meg for og fant en liten åpning i det norske mediemarkedet, men det er vanskelig utenom valgår. Et mer generelt tips er å investere tid og krefter i det du virkelig interesserer deg for, uansett hvor smalt feltet måtte være. Statsvitenskapsstudiene er en god mulighet til å legge grunnlaget for nettopp det.

Litt på siden – hva er dine stalltips ved valget i november?

Stalltipsene på AmerikanskPolitikk.no peker i retning av at Hillary Clinton sverges inn som USAs 45. president 20. januar 2017. Men det kan fort bli jevnere enn de ulike valgmannskart-prognosene peker i retning av nå i begynnelsen av september. Abonner på AMPOLCAST (do it!) så får du høre mer om hva vi tenker om valgkampen i de snaut to månedene som gjenstår.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>