manedens_farge

Månedens statsviter september: Lars Petter Berg

LPBerg

Av: Linn Tomasdotter

Vi lurer først og fremst på hva månedens statsviter Lars Petter mener er statsviteres styrker og svakheter.

– I motsetning til f. eks ingeniører og andre «handlingens menn» så er kanskje statsvitere litt mer generelle og helhetstenkende. Elias Rukla, hovedpersonen i Dag Solstads «Genanse og Verdighet» beskriver ingeniører som «bare skoleflinke, i bunn og grunn ganske fantasiløse, ja nokså konforme, og det gjaldt dem alle». Jeg tror statsvitere er alt annet enn dette. Vi er interessert i samfunnet og vi ønsker å forstå det. Vi er generalister. Vi kan ikke mye om lite men vi vet og kan en god del om mye. Svakhetene er få, men vi er nok ikke så gode i realfag, svarer han.

Lars Petter Berg er 27 år, fra Slemmestad, gikk musikklinjen på VGS og fortsatte med å spille gitar på jazzlinjen på folkehøgskole. Planen var å bli musiker og søke Norges Musikkhøgskole, men sier selv at han alltid har vært for dårlig til å øve, så han ville prøve noe annet. Statsvitenskap virket spennende. Det blev en bachelor i statsvitenskap med fordypning i samfunnsøkonomi før han gikk videre til master i statsvitenskap. Lars Petter leverte masteroppgaven våren 2013, der han studerte sammenhengen mellom økonomisk ulikhet og demokratisering. Nå jobber han i Statistisk sentralbyrå i avdeling for næringsstatistikk.

– Studiet i statsvitenskap har absolutt vært relevant for denne jobben. Mange tidligere statsvitenskapsstudenter vektlegger at metodekunnskapene de har tilegnet seg på statsvitenskap ved UiO har vært relevant for den jobben de er i. Det er jeg enig i. I tillegg telte det nok positivt for jobben jeg har nå at jeg hadde jobbet en del med kvantitativ analyse i løpet av mastergraden, og da særlig i masteroppgaven.

Under masterstudiet jobbet Lars Petter i Rambøll Management Consulting og påpeker at de er veldig flinke til å rekruttere masterstudenter i statsvitenskap. Han anbefaler alle å søke hvis sjansen byr seg. Hans første jobb etter studiene var som vitenskapelig assistent for to professorer ved institutt for statsvitenskap på UiO. Han har i tillegg jobbet som researcher for TV-programmet «Brille» på TV Norge.

– Det var utrolig gøy og overraskende faglig relevant å jobbe i «Brille». Her var jeg medansvarlig for alt som ble vist på tv. Her er det ekstremt viktig at vi ikke kommuniserer faktafeil. Jeg måtte lese forskningsrapporter, artikler i tidsskrifter og ha nær kontakt med vitenskapelige ansatte ved universiteter for å sørge for at innslagene vi viste på tv var så godt dokumentert som mulig. Nok et eksempel på at statsvitere kan brukes overalt (nesten!).

Matnyttige evner og utveksling,
I løpet av sin bachelor hadde Lars Petter et utvekslingssemester i Egypt 2011 der han studerte arabisk språk, retorikk og Midtøstens historie. Han anbefaler alle å dra på utveksling hvis de har muligheten til det.

– Dette var et veldig bra semester på mange måter (jeg var der jo under revolusjonen!) og spesielt det å være på utveksling, og alt hva det innebærer, var fantastisk. Dra ut!

I løpet av masterstudiet tok Lars Petter mange fag- og metodekombinasjoner; alt fra tekstanalyse til statistikk. Han påpeker at masterstudiet i statsvitenskap tilbyr mange interessante fag med gode forelesere, der flere av dem er internasjonalt anerkjent innenfor sitt felt, så det gir mange muligheter for oss studenter. Han beskriver bl.a. metode- og statistikkemnet STV4020, som man har første halvåret på masterprogrammet, som tungt men ekstremt lærerikt.

– Jeg tror aldri jeg har lært så mye på så kort tid, og her ble jeg også fristet til å fortsette å jobbe kvantitativt.

Ikke bare lesing,
Lars Petter legger til at i tillegg til det rent faglige, så er det så mange andre ting man også lærer ved å studere, enten det er på bachelor- eller masternivå. Bare det å ta nye fag, lese nytt pensum, delta i kollokviegrupper, legge frem problemstillinger, gi og motta (konstruktiv) kritikk, være opponent, skrive seminaroppgaver og være aktiv i et studiemiljø m.m. er superbra.

– Jeg er sikker på at dette er faktorer som er vel så viktige for hva nå enn man måtte gjøre etter studiet, selv om det noen ganger kan være vanskelig å få øye på akkurat hva man har lært av dette. I tillegg er det viktig å ta lange kaffepauser på Trygve. Det er vel så viktig for den akademiske modningsprosessen. Jeg har lagt igjen mye studielån i SV-kantina og på kaffebaren Trygve.

I løpet av studiene opplever man mye gøy. Han nevner særlig hytte- og studieturene, utvekslingen i Kairo, det å være seminarleder for engasjerte bachelorstudenter i Internasjonal Politikk 2, og å skrive masteroppgave. Noe av det han ikke savner med å studere er eksamensstress, seine kvelder med intens lesing og følelsen av å alltid kunne gjøre litt mer. Han forteller at innspurten på masteroppgaven var intens, men at det alt i alt var en god prosess. Det å kunne dra hjem klokken 15.45 og vite at du har ettermiddagen fri uten å måtte ha dårlig samvittighet er veldig deilig med å ha begynt å jobbe.

– Helt ærlig så vil jeg heller ikke savne salaten på «Dagens» i SV-kantina (selv om jeg noen ganger savner de brokollimedaljongene. De var helt konge!).

– Generelt det å være en del av et miljø med bra folk med samme interesser som deg selv var helt fantastisk. Mange av dem som er mine beste venner i dag har jeg møtt i en eller annen sammenheng i løpet av studiet. Også møtte jeg kjæresten min på studiet, så det var jo veldig bra det og!

Noen avsluttende råd,
Jeg vil anbefale studenter om å ta fagene seriøst og å være aktivt engasjert med noe de syns er gøy ved siden av studiene. Arranger debatter, delta i studentforeninger, meld deg som DJ på U1 og skriv for Zoon Politikon. Sitt lenge på Blindern om ettermiddagene en gang i blant og dra noen ganger opp i helgene. Man kan være utrolig effektiv på lørdag fra 10.00 – 14.00! I verste fall så sitter du til kl. 16.00 og spiser middag på Café Abel. Nydelig cheeseburger!

I tillegg anbefaler han oss studenter å være litt på hugget når det utlyses stillinger som vitenskapelig assistent og delta på forskningsprosjekter. Han var heldig og fikk muligheten til å være med på flere spennende prosjekter i løpet av mastergraden, blant annet for Institutt for fredsforskning (PRIO) og demokratiprosjektet «Varieties of Democracy».

– Bruk Blindern for det det er verdt. Nå kom jeg på et bra ordtak som oppsummerer dette intervjuet: Bli en del av Blindern og la Blindern bli en del av deg.

Ta en snakk med Lars Petter Berg på Karrieredagen,

Jeg står på stand for SSB på Karrieredagen ved UiO, 23. september, så hvis du lurer på hva jeg driver med i SSB eller bare vil slå av en prat, så stikk innom!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>