Statsvitenskap + forskning = drømmejobben

forskningsforedrag-edit
Foto: Trine Irgens Isaksen

En gjeng engasjerte studenter var på plass for å høre ansatte ved henholdsvis IFS (Institutt for forsvarsstudier), NUPI (Norsk utenrikspolitisk institutt) og NIBR (Norsk institutt for by- og regionforskning) fortelle om hvilke muligheter vi som statsvitere har innen forskning.

Semesterets siste ALU-arrangement gikk av stabelen onsdag 23. november. Først ut var Øystein Tunsjø, professor ved IFS som ga tilhørerne en interessant introduksjon til egen forskning om USA-Kina-relasjoner. Han hadde også gode tips til aspirerende forskere: dra på foredrag for faglig påfyll og for å knytte kontakter, skriv gjerne masteroppgave innenfor et av IFS’ strategiske satsningsområder og oppsøk relevante forskningsmiljø før du søker på en stipendiatstilling. Disse utlyses to ganger per år, og Øystein kunne opplyse om at hele 70-80% av forskere ved IFS startet som stipendiater.

Om du har gode karakter, et relevant prosjekt og brenner for det du gjør, i tillegg til at du har kapasitet til å faktisk oppholde deg på IFS og bidra til arbeidsmiljøet, teller dette positivt for å få en fot innenfor instituttet. Han understreket at det kan være en lang vei å gå, og at man muligens må være forberedt på stipendiatstilling, prosjektarbeid og kanskje postdoc-arbeid før man får tilbud om fast stilling, men at det er en drøm å jobbe med forskning.

Ane Teksum Isbrekken, kommunikasjonsrådgiver ved NUPI, var neste på agendaen. Hun kunne fortelle at det ved NUPI er en overvekt av statsvitere som jobber innenfor et bredt spekter av forskningsområder. Det er fokus på forskningsformidling, og det er en forventning til forskerne å få kronikker publisert årlig. Enhver forsker er i tillegg ansvarlig for egenfinansiering, å sette opp budsjetter/regnskap, utvikle og foreslå nye forskningstema samt skrive søknader for å vinne anbud. Mange forskningsprosjekter krever internasjonalt samarbeid, så å jobbe på for å bygge et internasjonalt nettverk er gull verdt.

I ansettelsesprosesser ved NUPI vektlegges gode karakterer (A/B), relevant erfaring, godt språk i søknaden, evne til refleksjon, og faglig modenhet – samt at både fremmedspråk og det å ha studert utenlands er en fordel. Hun tipset også om å gå på seminarer for faglig påfyll og å følge NUPI i sosiale media. I tillegg understreket hun at det er en stor andel midlertidige stillinger ved NUPI, noe som fører til stor gjennomstrømming – og med andre ord ofte nye stillingsutlysninger.

Siste kvinne ut denne kvelden var Trine Myrvold, forskningsleder ved NIBR. NIBR har et bredt forskningsfelt hvor statsvitere er særlig etterspurt for kunnskap om institusjonelle forhold, strukturer og vitenskapelig metode. Det gjennomføres både oppdragsforskning og forskningsrådforskning med nasjonal og internasjonal tematikk, hvor det er mulig å legge premisser for politikkutformingen.

I ansettelsesprosesser ved NIBR vektlegges faglig dyktighet, mangfold og fleksibilitet, samarbeids- og kommunikasjonsevner, analytiske evner og skriveferdigheter. NIBR tilbyr ikke masterstipend, men derimot masterskriveplasser som er gull verdt for å få et innblikk i arbeidshverdagen, bli med på faglige diskusjoner og seminarer og ha mulighet til å stille forskere spørsmål. Det ansettes så å si kun fast ansatte forskere ved NIBR – men har du ikke allerede en PhD burde du være interessert i å ta en på sikt.

ALU takker foredragsholderne for en interessant og omfattende innføring i forskeryrket og gode tips på veien mot en arbeidshverdag hvor man får mulighet til å tilfredsstille nysgjerrigheten, bruke hodet og lære masse om verden rundt seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>