ALU_hjemmesiden_logo_2

Statsvitenskapelige erfaringer fra overgangen til arbeidslivet

Onsdag 27. april møttes vi i Auditorium 3 i Eilert Sundts Hus og fikk besøk av fire tidligere statsviterstudenter som nå har kommet seg ut i jobb. 30 fremmøtte fikk gleden av å høre de besøkendes historie om hvilken bakgrunn de hadde, hvordan de fikk jobb og hvilke oppgaver de har i sin nåværende jobb.

Benedicte Bjerknes forteller om overgangen fra studier til jobb i rettsavdelingen til UD.
Benedicte Bjerknes forteller om overgangen fra studier til jobb i rettsavdelingen til UD.

 

Benedicte Bjerknes har greid det mange i faget ser på som en myte: Å få relevant jobb ved rettsavdelingen i UD etter «kun» en bachelor i internasjonale studier med fordypning i statsvitenskap. Hennes stilling er av den administrative typen: bistå juristene, forberedende saksarbeid, kommunikasjon på tvers av departementene, være med på møter osv. Hun fikk stillingen gjennom et bemanningsbyrå. Å opprette seg en profil i et bemanningsbyrå kan altså være en meget god idé. Hennes fremste tips i arbeidslivet var å engasjere seg sosialt! By på deg selv ved alle anledninger og bygg på dette såkalte «nettverket».

Marte Rønningen
Marte Rønningen

Marte Rønningen fikk stillingen sin i Helse- og omsorgsdepartementet på bakgrunn av sin masteroppgave. Hun skrev den ikke på bestilling, men ringte enkelt og greit og spurte hva som var i vinden da hun valgte tema. Etter å ha gått ut med master i statsvitenskap i 2015 fikk hun ansvaret for digitaliseringen i helse- og omsorgssektoren. Hun oppfordrer til å søke alle mulige jobber, selv de som virker umulige å få; du vet ikke om du er kvalifisert før du har søkt!

 

Unnur Arnadottir
Unnur Arnadottir

Unnur Arnadottir var på samme presentasjon med ALU i fjor og tenkte: «Hva er vitsen, får jo ikke relevant jobb med STV uansett». Hun jobber i dag som konsulent for UDI. Masteren hennes fra statsvitenskap var ikke spesielt fagrelevant, men det at hun hadde foretatt intervjuer forberedte henne godt til jobben hvor hun nå intervjuer asylsøkere og bestemmer om de har beskyttelsesbehov. Som del av den jobben må hun ofte sette seg veldig godt inn i en region, altså å lese seg opp. Hennes fremste tips var å være engasjert i studentforeninger og andre frivillige verv. Med lite relevante deltidsjobber, var det hennes frivillighet på asylmottaket som veide tungt da hun fikk jobben.

 

Marie Harbo Dahle tenkte for ett år siden at det var synd på de som endte opp i NAV etter endt utdanning. Etter levert master på UiO fikk hun jobb som veileder i NAV og stortrives i dag med å gjøre en forskjell i enkeltmenneskets liv. Hun mener å ha skrevet den minst relevante masteren noensinne: «konservatisme i kanadiske politiske partier». Ingen har noensinne spurt henne om den masteren, og hun påstår at masteren hverken trenger å være perfekt eller bli levert på tid for å få en spennende jobb. Hennes avsluttende oppfordring til oss, er å slutte å snakke ned faget! I motsetning til en økonom eller jurist, så er vi statsvitere i stand til å se ting i sammenheng. Dette er en kjemperessurs i dagens arbeidsliv.

Marie Harbo Dahle
Marie Harbo Dahle

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>